Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Wesołe zajączki - sposób na jajka wielkanocne

Święta tuż, tuż. Jeśli w tym roku chcielibyście podać jajka wielkanocne inaczej, mamy dla Was ciekawą propozycję. Zajączek wielkanocny z jajka to bardzo prosta w przygotowaniu dekoracja, a cała ich rodzina rozweseli świąteczny stół i na pewno wszystkim się spodoba.

Jak zrobić zajączka wielkanocnego krok po kroku:

  1. Do wykonania zajączków będziemy potrzebować jajka, goździki (lub ziarenka pieprzu), marchewkę i duży nóż. Jajka myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy na twardo. Gotowe studzimy pod zimną wodą. Następnie obieramy dokładnie ze skorupki i ponownie opłukujemy zimna wodą.
  2. Aby zajączek dobrze leżał, odcinamy spód jajka dużym nożem (odcinamy wzdłuż ok. pół centymetra). Odciętą część zostawiamy na później. Będziemy wycinać z niej uszka i ogonek.
  3.  Dzielimy odciętą część na trzy, tak jak na rysunku poniżej. Dwie z nich będą uszkami zajączka, z trzeciej wycinamy trójkątny ogonek.

  4. Czas na przytwierdzenie uszek. Dużym nożem nacinamy jajko – robimy dwa pionowe cięcia w poprzek jajka. W powstały rowek wciskamy uszka. Jeśli uszy są za duże lub za długie, nie ma problemu – docinamy je lub powiększamy rowek. Następnie montujemy uszka.

     

Data dodania: 2021-03-30 08:59:43
Data edycji: 2021-03-30 09:01:01
Ilość wyświetleń: 1755

Partnerzy

Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej