Nabiał, czyli mleko, sery i jogurty to także ważna sprawa,
bez ich korzystnego wpływu na kości źle skończyć może się zabawa.
Nie zapomnij także o zbożowych produktach:
makaronach, ciemnym chlebie, no i bułkach.
Do pieczywa dodawaj zawsze chudą wędlinkę,
pieczoną pierś kurczaka, indyka lub gotowaną szynkę.
Pamiętaj także, o mięsie do obiadu,
by nabrać dużo siły i na podwórku móc dawać czadu.
Ryby, jajka i nasiona roślin strączkowych,
stanowią podstawę żywieniowych nawyków zdrowych.
O olejach roślinnych i orzechach też warto pamiętać,
by nasze główki mogły myśleć, a nie pękać.
Jednak to woda stanowi podstawę całego żywienia,
jest dobra zarówno dla naszej skóry, jak i orzeźwienia.
Tak też mój przedszkolaku, duży, średni czy też mały,
miej na uwadze zasady zdrowego żywienia, które właśnie się zaprezentowały.
W ramach Innowacji pedagogicznej „Smacznie, zdrowo, kolorowo”,
promującej zdrowe odżywianie, zrealizowaliśmy kolejne zadanie. Nauczycielki razem z dziećmi omówiły piramidę zdrowego żywienia. Dzieci poznały budowę piramidy, dowiedziały się czym jest i jakie produkty powinny znajdować się na poszczególnych poziomach. Następnie przedszkolaki przystąpiły do odtwarzania kolejnych pięter piramidy i zgodnie z wytycznymi umieszczały licznie zebrane produkty. Dzieci zrozumiały, że dostarczanie organizmowi produktów ze wszystkich pięter oraz aktywność ruchowa gwarantują siłę i zdrowie.