Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Wesołe zajączki - sposób na jajka wielkanocne

Święta tuż, tuż. Jeśli w tym roku chcielibyście podać jajka wielkanocne inaczej, mamy dla Was ciekawą propozycję. Zajączek wielkanocny z jajka to bardzo prosta w przygotowaniu dekoracja, a cała ich rodzina rozweseli świąteczny stół i na pewno wszystkim się spodoba.

Jak zrobić zajączka wielkanocnego krok po kroku:

  1. Do wykonania zajączków będziemy potrzebować jajka, goździki (lub ziarenka pieprzu), marchewkę i duży nóż. Jajka myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy na twardo. Gotowe studzimy pod zimną wodą. Następnie obieramy dokładnie ze skorupki i ponownie opłukujemy zimna wodą.
  2. Aby zajączek dobrze leżał, odcinamy spód jajka dużym nożem (odcinamy wzdłuż ok. pół centymetra). Odciętą część zostawiamy na później. Będziemy wycinać z niej uszka i ogonek.
  3.  Dzielimy odciętą część na trzy, tak jak na rysunku poniżej. Dwie z nich będą uszkami zajączka, z trzeciej wycinamy trójkątny ogonek.

  4. Czas na przytwierdzenie uszek. Dużym nożem nacinamy jajko – robimy dwa pionowe cięcia w poprzek jajka. W powstały rowek wciskamy uszka. Jeśli uszy są za duże lub za długie, nie ma problemu – docinamy je lub powiększamy rowek. Następnie montujemy uszka.

     

Data dodania: 2021-03-30 08:59:43
Data edycji: 2021-03-30 09:01:01
Ilość wyświetleń: 1359

Partnerzy

Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej